Kees Bastiaans in de media - Jubileumjaar
Persberichten die verschenen in de diverse kranten over de aanloop naar het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans.
Een terugblik op wat voorafging aan de viering van het gedenkjaar.
Herdenkingsexpositie Kees Bastiaans
MILL - Als hij nog zou leven, zou Kees Bastiaans in november van dit jaar 100 jaar geworden zijn. Dat is niet het geval, maar om de in 1986 overleden Millse kunstschilder te gedenken is eind april de stichting "Kees Bastiaans 100 jaar" opgericht.

De stichting is al enige tijd volop bezig met het organiseren van diverse activiteiten.....  lees verder

Uit: De Maas Driehoek 14-07-09

terug


Yahoe 'pimpt' muur locatie Vlaar
MILL - Wie vanaf de Langenboomseweg via de rotonde de Hoogstraat in rijdt richting het centrum van Mill ziet niet langer een witte muur bij locatie Vlaar, maar ware kunst.

Yahoe, een club voor mensen met een verstandelijke beperking, leefden zich vrijdag uit op de muur. 

De zeventien meter grote muurschildering staat in het teken van Kees Bastiaans..... lees verder

Uit: De Koerier Mill 08-07-09.

terug


Yahoe geeft Kees Bastiaans kleur
Wie vanaf de Langenboomseweg via de rotonde de Hoogstraat inrijdt richting het centrum van Mill ziet niet langer een witte muur bij locatie Vlaar, maar ware kunst.

Voor dit bijzondere kunstwerk had Jan Bastiaans de muur aan de Hoogstraat voorzien van tekeningen van zijn vader Kees Bastiaans. Yahoe, een club voor mensen met een verstandelijke beperking, zorgde voor de invulling van de tekeningen met de herkenbare primaire kleuren.

De Lokale Omroep Mill-Langenboom-St. Hubert maakte er een reportage van.


Reportage Yahoe, 26-05-09.

'Doek verkocht; pa trakteerde op friet'
MILL - "Een halve eeuw geleden keken mensen heel anders tegen een kunstenaar aan dan nu. Ze vonden het vooral een plaatjesmaker", lacht Bas Bastiaans. "Toch noemden ze mijn vader de Rembrandt van Mill."

Interview met Bas Bastiaans uit Uden, de zoon van de vermaarde kunstschilder Kees Bastiaans in het Brabants Dagblad.

Bas Bastiaans bij het glas-in-loodraam van zijn vader Kees Bastiaans in de kerk in Mill.

foto: Jeroen Appels/Van Assendelft

Lees verder: Brabants Dagblad 15-05-09

terug


Zomaar kunst: Spanning
Bij de Avro in het programma Kunstuur TV vertelde Mayke Brands over Kees Bastiaans en haar schilderij: "Spanning". Het fragment is terug te zien in de rubriek "Zomaar kunst" op Avro-Cultuurgids.
Reportage Avro Cultuurgids 11-04-09
Niet meer beschikbaar.

terug


Mill eert 'zijn' schilder Bastiaans
MILL - Met de onthulling van een groot doek van 5 bij 4 meter aan de gevel van het gemeentehuis van Mill is vrijdag het officiŰle startsein gegeven voor het Kees Bastiaans jaar.

foto: Jacques Verschuren

Onthulling: Burgemeester Hans Verheijen van Mill bij het metershoge doek dat het Kees Bastiaans jaar inluidt.

Lees verder: De Maas Driehoek 24-03-09

terug


Aftrap Kees Bastiaans jaar
MILL - Met de onthulling van een groot doek aan de gevel van het gemeentehuis van Mill is afgelopen vrijdag het officiŰle startsein gegeven voor het Kees Bastiaans jaar.

foto: Marco van den Broek

Bij de onthulling van het doek waren een aantal familieleden van Kees Bastiaans aanwezig.

Lees verder: De Koerier Uden/Veghel 25-03-09

terug


Spandoek ter ere van Kees Bastiaans
MILL Dit jaar wordt het jubeljaar ter ere van kunstschilder Kees Bastiaans (1909-2009). De in Mill geboren kunstenaar zou op 20 november 100 jaar zijn geworden en dat is de reden voor de extra aandacht voor de schilder.

foto: Ed van Alem

Vrijdagmiddag onthulde burgemeester Hans Verheijen een spandoek aan de gevel van het gemeentehuis in Mill. Daarop wordt het jubeljaar aangekondigd. Op het doek staat een afbeelding van het mozaÝek dat Bastiaans ooit maakte en dat in zijn vroegere woonhuis in Mill heeft gezeten. In het najaar komt er een grote tentoonstelling van zijn werk.

Uit: De Gelderlande, 21-03-09
Niet meer beschikbaar.

terug


Spandoek opent jubeljaar Kees Bastiaans in Mill
Met de onthulling van een groot doek aan de gevel van het gemeentehuis in Mill, wordt vrijdag om 17.00 uur het herdenkingsjaar voor kunstschilder Kees Bastiaans geopend. Wat precies op het doek te zien is, wordt woensdag bekendgemaakt.

Het doek, 4.90 bij 3.50 meter groot ........

Lees verder: De Gelderlander, 16-03-09
Niet meer beschikbaar.

terug


Herdenking Kees Bastiaans in Mill
De stichting Kees Bastiaans 100 jaar, nog in oprichting, organiseert festiviteiten om het honderdste geboortejaar van de in Mill geboren kunstenaar te vieren. Van november tot en met voorjaar 2010 zullen er verschillende activiteiten zijn.

Gedacht wordt aan exposities, een fototentoonstelling of een filmportret ........

Lees verder: De Gelderlander, 10-02-09
Niet meer beschikbaar.

terug


Vraag om uitstel sloop van huis Bastiaans
De Werkgroep behoud pand Bastiaans, die het huis van schilder Kees Bastiaans in Mill wil verbouwen tot museum, heeft in een brief de gemeente Mill en Sint-Hubert gevraagd om uitstel van sloop van het huis.

Woonmaatschappij Maasland is eigenaar van het pand aan de Bernhardstraat 6 in Mill en wil het slopen voor vier nieuwe huizen als onderdeel van Centrumplan Mill. De werkgroep vraagt de gemeente met Maasland te overleggen over een aanpassing van het bouwplan.

Elly van Huisseling, initiatiefneemster van de werkgroep, staat ondertussen niet meer alleen. Zo'n twintig liefhebbers, onder wie enkele kunstenaars, hebben zich verzameld en overleggen samen hoe van plan tot uitvoering te komen. Ook de burgemeester van Deurne, Gerard Daandels, en voorzitter en conservator Piet Wermenbol van Ateliermuseum Jac Maris in Heumen adviseren de werkgroep.

"Het moet lukken in Mill, why not?", stelt Wermenbol. "Het gaat er nu om te onderzoeken of het museum er kan komen en in de tussentijd alle mogelijkheden open te laten en het huis dus niet te slopen".

Ondernemers Vereniging Mill steunt het plan voor een museum voor de kunst van Bastiaans. Voorzitter Cees Berends van OVM: "Een museum trekt altijd mensen en van mensen moet je het hebben als ondernemer. We gaan geen tonnen meebetalen, maar een financiŰle bijdrage lijkt me wel mogelijk." Berends belooft nog een brief 'in ondersteunende zin' naar de gemeente te sturen.

Uit: De Gelderlander, 29-12-07

terug


Slopershamer dreigt voor moza´ek
Het moza´ekwerk van wijlen kunstschilder Kees Bastiaans uit Mill dat onder de slopershamer dreigt te verdwijnen.

Om de grote moza´ekwand in de voormalige woning van wijlen kunstenaar Kees Bastiaans aan de Bernhardstraat in Mill voor het nageslacht te behouden, is ruim een ton nodig. Die eerste berekening zegt Maasland gemaakt te hebben.

De woonmaatschappij kocht het pand in 2001 van de familie Bastiaans. Een jaar daarvoor overleed de weduwe van de Millse kunstschilder (1909-1986). De voorbije jaren is deze vrijstaande woning in het centrum van Mill verhuurd geweest, maar sinds enkele maanden staat dit huis leeg.

Alhoewel nog geen sloopvergunning is aangevraagd, gaat dit huis hoe dan ook tegen de vlakte om ruimte te maken voor nieuwe woningen. Dat is vastgelegd in het centrumplan van de gemeente Mill en Sint-Hubert, waarin de Ravensteinse woningcorporatie ook een partner is.

"Wij willen best meedenken hoe we deze moza´ekwand kunnen behouden", zegt manager woonservice Hans Suurmond van Maasland. "Maar daarvoor hebben we geen ton over. Er zijn ook voor ons grenzen aan het conserveren van kunst. Volgens onze deskundigen kom je al snel op ruim honderdduizend euro uit om dit kunstwerk op een verantwoorde manier te verhuizen. Dit zaag je niet zomaar even uit voor een paar duizend euro. Voor je het weet heb je alleen maar kapotte tegeltjes over."

De erven Bastiaans hebben via een brief aan zowel de gemeente Mill als aan Maasland erop aangedrongen dit kunstwerk koste wat het kost te behouden. "Dit is cultureel erfgoed", zegt Udenaar Bas Bastiaans, zoon van kunstschilder Kees. "Wij vinden dat dit werk niet verloren mag gaan. Het moet ergens in te passen zijn op een mooie plek in een aula of een gemeenschapshuis. Mijn vader heeft dit in de jaren zestig gemaakt. Daar heeft hij volgens mij al snel een maand voortdurend aan gewerkt." In het moza´ek is een vrijend paartje te zien, met katten en een haan. Honderden tegeltjes zijn nodig geweest om een woonkamerwand met dit kunstwerk te bedekken.

Zoon Bas heeft onlangs van pandeigenaar Maasland nog twee ijzeren katten, eveneens kunstwerken van de hand van zijn vader, van de gevel van het huis mogen halen. "Dat is ook vastgelegd bij de notaris tijdens de verkoop van de woning", zegt Maaslandmanager Suurmond.

"Maar in diezelfde notariŰle akte staat niks opgenomen over het moza´ek. Herplaatsen in de nieuwe woningen op deze locatie is geen optie. Mochten er meer partijen zijn die met gelden een verhuizing van het kunstwerk mogelijk willen maken, dan valt daar altijd over te praten. Ons belang is natuurlijk snel slopen en hier nieuw bouwen. Maar dat komt niet op een paar maanden." Volgens wethouder Carel van Genugten moet de gemeentelijke kunstcommissie eerst maar eens oordelen hoeveel het waard is dit werk van Bastiaans te behouden voor Mill. "Misschien moeten alle betrokkenen sponsors gaan zoeken. Een ton is toch veel geld."

Oorspronkelijk bericht: De Gelderlander, 03-05-07

terug

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
in de media - archief
aanloop naar jubileumjaar
Herdenkingsexpositie
Yahoe 'pimpt' muur
Interview Bas Bastiaans
Mill eert 'zijn' schilder
Kees Bastiaans jaar
Spandoek onthuld
Opening jubeljaar
100 jaar Kees
Uitstel sloop atelier
Moza´ek bedreigd