Expositie Jan Heestershuis Schijndel (zomer '16)
"Het leven was mooi"
"Het leven was mooi", woorden die Kees Bastiaans zelf uitsprak aan het einde van zijn leven en die ook op het bidprentje bij zijn overlijden werden aangehaald. Op de expositie met deze titel waren zestig werken te zien, representatief voor diverse perioden en stijlen.

De expositie gaf, evenals destijds de expositie ter gelegenheid van 100 jaar Kees Bastiaans, maar nu in een wat compactere vorm, een goed beeld van het oeuvre van de schilder. De unieke expositie - het ging ook nu om niet eerder getoond werk uit priv├ęcollecties - toonde uiteraard de kenmerkende humoristische en ironische stijl in ongemengde kleurvlakken en zwarte contouren van Kees Bastiaans, maar ook waar deze uit voort is gekomen: het klassieke realistische werk, het werken met de losse toetsen a la van Gogh, de ontwikkeling van de primaire kleuren rood, geel en blauw en de steeds verdergaande stilering, die tenslotte heeft geleid tot o.a. de kenmerkende "pieperkoppen" - met de gezichtsuitdrukking nog slechts met een paar stippen en strepen weergegeven - en de gestileerde landschappen en bloemboeketten.

Van de gebruikelijke thema's - de religieuze traditie, landschappen, bloemen, stillevens, portretten en dorpsactiviteiten zoals carnaval en kermis - waren voorbeelden op de expositie te zien.
Ook Bastiaans' kijk op de ontwikkeling in de samenleving was terug te vinden in de getoonde werken.

Catalogus "Kees Bastiaans - Het leven was mooi"
Van de getoonde werken is door de Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis een catalogus samengesteld die ook via deze website verkrijgbaar is. In deze catalogus zijn afbeeldingen van alle op de expositie getoonde werken afgedrukt. Daarnaast is ook aan de hand van de uitgebreide biografie, die in de catalogus is opgenomen, te ervaren hoe mooi zijn leven was.
Zie ook: Opening van de expositie
Naar de webwinkel

omhoog

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
exposities