Kees Bastiaans 100 jaar - Terugblik
 
Alle berichten over de activiteiten in het kader van het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans op een rijtje.
Een terugblik op het gedenkjaar aan de hand van alle berichten op deze site.
11-11-10 Het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans is voorbij
De expositie in het museum Het Petershuis te Gennep in het kader van de manifestatie Kees Bastiaans 100 jaar is ten einde en daarmee eindigt ook het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans.

Het bijzondere van de expositie in Gennep was de grote verzameling van grafisch werk, getiteld “Werken op papier” van Kees Bastiaans, zoals tekeningen, lino’s en monoprints. Ook werd via een doorlopende beamer-presentatie een impressie gegeven van een groot aantal schetsen uit enkele van de vele schetsenboeken, die de familie nog in bezit heeft. Deels gaat het daarbij om voorstudies voor schilderijen en deels zijn het zelfstandige schetsen. Voor veel bezoekers wierpen zij een nieuw en bijzonder licht op een groot kunstenaar.

In het museum was ook werk te zien van kinderen van de basisscholen uit Sint Hubert, Ledeacker en Rijkevoort. De kinderen bezochten in het voorjaar de tentoonstelling van olieverfschilderijen van Kees Bastiaans in Mill en Uden en lieten zich door hem inspireren.
Een commissie, maar ook de bezoekers van het museum, hebben de werken van de kinderen beoordeeld. De jonge makers van de beste werken zijn afgelopen zondag 7 november bekend gemaakt.

De trotse winnaars kregen hun kunstwerk ingelijst aangeboden uit handen van de voorzitter van de stichting Kees Bastiaans 100 jaar, Han Eygenraam.

Daarnaast ontvingen zij en de overige geselec-teerden het kunstboek en de dvd, die werden uitgebracht ter ere van Kees Bastiaans. Van het museum kregen zij eveneens een presentje en Bas Bastiaans signeerde de winnende werken.

Het scholenproject heeft momenteel een vervolg op basisscholen in de regio Gennep. Het doel van dit educatief project was en is de thematiek en de kunst van Kees Bastiaans dichter bij de kinderen te brengen.

De feestelijke uitreiking sloot de expositie in museum Het Petershuis te Gennep af. Ondanks de vrij korte periode van de expositie vertellen vrijwilligers van het museum ons, dat een expositie in hun museum nog nooit zo druk bezocht is geweest.

Met het sluiten van de expositie kwam ook het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans ten einde.
Han Eygenraam dankte iedereen namens het bestuur voor de fijne samenwerking, waardoor dankbaar kan worden teruggezien op een fijne herdenking van een bijzonder kunstenaar uit het Brabantse Mill. Velen hebben er voor gezorgd, dat de manifestatie Kees Bastiaans 100 jaar succesvol is geweest.

terug


10-10-10 Expositie "Werken op papier" geopend
Museum het Petershuis opende op 9 oktober haar deuren voor de expositie "Werken op papier". Met deze expositie van vooral grafisch werk worden de activiteiten ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Kees Bastiaans afgesloten.

De openingswoorden werden uitgesproken door Frans Klerkx, een neef van de schilder die in zijn jeugd vaak met de schilder op pad ging en ook later op zondagmorgen in het atelier te vinden was om over het werk te discussiëren.
Luchtig verhaalde hij, aan de hand van enkele werken, over zijn bijzondere band met "ome Kees" en de rol die de schilder in zijn leven speelde.

.... de wankelende overheid en kerk, een regelmatig terugkerend thema in het werk van Kees ....

meer over de expositie

terug


17-09-10 Afsluiting "Kees Bastiaans jaar"
Binnenkort zal het 100e geboortejaar van Kees Bastiaans worden afgesloten met een expositie van zijn grafisch werk in Museum het Petershuis te Gennep. De expositie zal plaatsvinden van 10 oktober t/m 7 november 2010 (wo t/m zo van 2 tot 5 uur).

Lees meer over deze expositie in de Nieuwsbrief.

Museum het Petershuis

Affiche (pdf)

terug


11-06-10 Afsluitende expositie in het najaar
Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor een expositie in het museum Petershuis te Gennep in de periode van 9 oktober tot 7 november 2010, dit ter afsluiting van de herdenking "Kees Bastiaans 100 jaar".

Het ligt in de bedoeling tijdens deze expositie nog niet eerder getoond werk van Kees Bastiaans te laten zien. Nadere informatie hieromtrent volgt nog.

terug


11-06-10 Scholenproject 100 jaar Kees Bastiaans
Kunstencentrum Meander heeft, in opdracht van de stichting Kees Bastiaans 100 jaar, een project ontwikkeld om kinderen van het basisonderwijs in de gemeenten Mill en Sint Anthonis kennis te laten maken met leven én werken van de Millse kunstenaar Kees Bastiaans.

Naast het werken in de klas hebben een aantal scholen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling van werken van Kees Bastiaans in het gemeentehuis van Mill en het Museum voor religieuze kunst in Uden.

lees meer hierover

terug


11-06-10 Bezoek expositie Mill/Uden
Ruim 11.000 personen, de schooljeugd meegerekend, brachten een bezoek aan de exposities van Kees Bastiaans in het gemeentehuis van Mill en Sint Hubert, in de kapel van de H.Willibrorduskerk te Mill en in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden.

Zelfs bezoekers uit België, Duitsland en Engeland hebben een bezoek gebracht aan deze expositie. De bezoekers waren vooral enthousiast en onder de indruk van het vele werk wat bewonderd kon worden. Voor het kunstboek "Kees Bastiaans 100 jaar, Ontdekkingstocht door het atelier", uitgegeven ter gelegenheid van de herdenking van het 100e geboortejaar van de kunstenaar en geschreven door Piet Wermenbol, was grote belangstelling. Het boek is overigens nog online te bestellen; zie elders op deze website.

terug


28-02-10 Katten op het gemeentehuis van Mill
Drie maanden lang was het werk van Kees Bastiaans te zien in het gemeentehuis en de Willibrordus kerk van Mill en het MRK te Uden. Zondag de 28e februari was het de laatste dag van de tentoonstelling met een bijzondere afsluiting.

De katten die tientallen jaren de gevel van het huis van Kees Bastiaans aan de Bernhardstraat in Mill sierden hebben een nieuwe gevel gevonden, die van het gemeentehuis van Mill.

Ongeveer een jaar na de onthulling van het enorme spandoek op de gevel van het gemeentehuis was het opnieuw de beurt aan burgemeester Hans Verheijen van Mill voor een onthulling. Nu betrof het de katten, symbool voor nieuwsgierigheid en vaak aanwezig in het werk van Kees - een geschenk van de Erven Bastiaans aan de gemeente Mill.

Samen met zoon Bas Bastiaans onthulde de burgemeester -in de stromende regen- het kunstwerk als afsluiting van de ruim drie maanden durende expositie ter gelegenheid van "Kees Bastiaans 100 jaar".

In zijn toespraak memoreerde de burgemeester de band tussen de schilder en de gemeente die in de toekomst ongetwijfeld hechter zal worden. Het gemeentehuis heeft ruim drie maanden onderdak geboden aan de werken van Kees en hij dankte de familie voor de inzet en de "bemanning" gedurende al die tijd en de vele anekdotes die daardoor aan de hand van de schilderijen met de bezoekers gewisseld konden worden.

De afsluiting van de expositie werd na het officiële deel in het gemeentehuis informeel voortgezet -tegenover het gemeentehuis en naast de kerk-  onder het genot van een glaasje én, geheel in stijl met de traditie in huize Bastiaans als Kees een schilderij had verkocht, een "frietje".

terug


22-02-10 Leerlingen bezoeken expositie
Leerlingen van de basisscholen in het Land van Cuijk bezochten de expositie in het gemeentehuis van Mill. Het bezoek aan de expositie is een onderdeel van het educatief project wat op dit moment wordt uitgevoerd door zo'n 40 basisscholen uit de regio.

Het project staat onder begeleiding van Kunstencentrum Meander uit Boxmeer.

De leerlingen bekijken niet alleen de kunstwerken, zoals hierboven het grote wandkleed in de raadszaal van het gemeentehuis, gemaakt naar een ontwerp van Kees Bastiaans, maar zijn er ook actief mee bezig.

terug


10-02-10 DVD over Kees Bastiaans
Zoals u al eerder in de Nieuwsbrief heeft kunnen lezen is er recent een DVD verschenen met een portret over Kees Bastiaans, in opdracht van de stichting gemaakt in het kader van "Kees Bastiaans 100 jaar".

De DVD zal worden vertoond bij de lezing op 22 februari (meer hierover leest u in het bericht van 09-02-10).
Sinds kort is de DVD verkrijgbaar op enkele locaties. U kunt de DVD natuurlijk ook bestellen via de site.

meer over de DVD

De documentaire te zien op Skyline RTV op 21, 24, 27 en 28 februari en 3 maart, aansluitend aan het journaal.

terug


09-02-10 Lezing over Brabantse schilderkunst
Op 22 februari zal directeur/conservator Frank Lubbers van het Museum De Wieger te Deurne in het gemeentehuis van Mill een lezing verzorgen over de Brabantse schilderkunst in de 20e eeuw.

Op die avond kan ook het werk van Kees Bastiaans worden bezichtigd en daarnaast zal er een recentelijk gemaakte film over Kees Bastiaans te zien zijn.

lees meer hierover

terug


26-01-10 Familie Kees Bastiaans bijeen in MRK
Afgelopen zondag stond de familie van Kees en Mien centraal in het Museum voor Religieuze Kunst en het gemeentehuis van Mill. Twee dochters van de kunstschilder, Mientje en Antonie, zagen in de jubileumexpositie een aanleiding voor een geweldige happening: "kunst kijken en bijpraten". Dat werd het!

Ruim honderd familieleden waren er, in het MRK, een wat ongebruikelijke plaats voor een reünie, maar in de ogen van de schilder vast en zeker een passende.

Léon van Liebergen, conservator van het MRK, leidde de dag in met een boeiend en treffend verhaal over de schilder en zijn verdiende plaats in de cultuurhistorie, maar sprak ook over de verbintenis van het museum en Uden met de familie. De hoge score die de expositie van Kees Bastiaans bij de bezoekers heeft, liet hij niet onvermeld: een negen!
Meer hierover met foto's
Niet meer beschikbaar.

In het gemeentehuis van Mill was het de beurt aan burgemeester Hans Verheijen om de familie toe te spreken. In zijn toespraak ging hij in op zowel werk als leven van de kleurrijke schilder, de relatie van Kees met Mill, maar ook omgekeerd. Hij gaf ook aan dat de relatie van Mill en Kees in de toekomst sterker zal worden. Zo krijgt het mozaïek een centrale plaats in Mill in het Sociaal Cultureel Centrum en daarnaast wordt de mogelijkheid voor een eregalerij in het SCC onderzocht.

Ook de pers was bij deze niet alledaagse reünie aanwezig. Gewillig lieten de familieleden zich door fotograaf Marco van den Broek regisseren voor het maken van een groepsfoto. Lees meer: in de media.

Aan het einde van de middag zette het gezelschap elders in het dorp onder het genot van een drankje en erwtensoep het gesprek voort. De schilder waardig.

terug


14-01-10 Kees Bastiaans op Omroep Brabant
Omroep Brabant besteedde op 14-01-10 aandacht aan de tentoonstellingen in Mill en Uden ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van kunstenaar Kees Bastiaans uit Mill.

Het familieportret, een van de werken die te zien zijn op de tentoonstelling, wordt toegelicht door Bas Bastiaans, zoon van de kunstschilder.

Bekijk de reportage van Peter Pim Windhorst:
Omroep Brabant (klik daar op 'videofragment')
Niet meer beschikbaar.

terug


21-11-09 Expositie "Kees Bastiaans 100 jaar" geopend
Onder grote belangstelling is op 20 november, de geboortedag van Kees Bastiaans, de indrukwekkende overzichtstentoonstelling geopend ter gelegenheid van het feit dat de schilder dit jaar 100 jaar geworden zou zijn.

Tijdens het openingswoord uitgesproken door wethouder Wijdeven van de gemeente Mill, die o.a. kunst en cultuur in zijn portefeuille heeft en burgemeester Verheijen moest verontschuldigen wegens ziekte, kregen de oudste en de jongste dochter van Kees Bastiaans een exemplaar van het bij deze gelegenheid gepresenteerde boek "Ontdekkingstocht door het atelier".

foto: wilma hendriks  

Jan Bastiaans, de jongste zoon van Kees, vestigde in een toespraak in rijmvorm de aandacht op zijn zorgzame moeder Mien, die de schilder door dik en dun steunde en mede daardoor een brede erkenning van de schilder mogelijk maakte. Een erkenning die nu, 23 jaar na zijn dood, wordt bevestigd door een uitgebreide expositie van zijn werk. gedicht

foto: wilma hendriks  

Ook de voorzitter van de stichting was helaas door ziekte geveld. Waarnemer Thijs Derks en lid van de stichting leidde de opening in. Er is vele maanden naar deze expositie toegewerkt en het resultaat mag er zijn. Met een indrukwekkende collage van zijn hele oeuvre werd de ontwikkeling van de schilder in beeld gebracht. Dankzij de vele bijdragen door eigenaren van werk van Kees Bastiaans kon een typerende selectie van zijn werk worden gemaakt. Niet minder dan 1700 werken werden getraceerd tijdens de maanden durende inventarisatie. Een zorgvuldige evaluatie resulteerde tenslotte in een keuze van ruim 100 werken die nu op drie locaties te zien zijn: de werken tot 1960 in het gemeentehuis, in de kapel van de Willibrorduskerk o.a. de ontwerpen voor een kruisweg en in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden het werk van na 1960, het jaar wat grofweg een omslag markeert in het werk van Kees Bastiaans.

  foto: marco van den broek

Wethouder Wijdeven neemt namens de gemeente Mill het eerste exemplaar van het boek "Ontdekkingstocht door het atelier" in ontvangst uit handen van Thijs Derks.

Na de openingswoorden konden de genodigden de schilderijen, waaronder het familieportret dat een plaats heeft gekregen in de raadszaal, bewonderen.

In de kapel van het Museum voor Religieuze Kunst te Uden wist Léon van Liebergen, conservator-directeur van het museum, met een heldere analyse van de schilder de genodigden te boeien. Zijn inleiding bleek een geweldige voorbereiding op het bekijken van het werk van Kees Bastiaans beneden in de expositieruimte van het museum. toespraak

Enkele van de geëxposeerde werken: over mensen verhalende schilderijen en strenge landschappen.

foto: wilma hendriks  

Koffie met toepasselijk gebak tijdens de drukbezochte receptie in het gemeenthuis van Mill. Aan de muur enkele van de serie zelfportretten die ook in het kunstboek zijn afgebeeld.

foto: wilma hendriks  

alles over de tentoonstelling

terug

Alle nieuwsberichten over de voorbereidingen van het gedenkjaar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nieuws - archief
jubileumjaar
einde gedenkjaar
werken op papier
afsluiting Bastiaansjaar
afsluitende expositie
scholenproject
expositie goed bezocht
katten op gemeentehuis
leerling naar expositie
dvd over Kees Bastiaans
lezing in gemeentehuis
familie bijeen in MKR
Kees op Omroep Brabant
expositie geopend
 
wat voorafging